Vrienden En Familie

Ondersteuning bieden

Daag niet uit

Soms kan omgaan met de symptomen van een psychose frustrerend zijn. Het is belangrijk om niet uit te dagen wat je naasten geloven. Leg in plaats daarvan uit dat jij, hoewel je dingen niet op dezelfde manier ziet, begrijpt dat de situatie voor hem/haar anders kan zijn.

Je kan meer informatie over psychosegevoeligheid vinden in het hoofdstuk over psychosegevoeligheid

Drummer

Bespreek de behandeling samen

 1. Wat wil jouw naaste bereiken met de behandeling?
 2. De beschikbare medicatie, waaronder orale antipsychotica (dagelijks ingenomen of soms een aantal malen per dag) en langwerkende behandelingen (elke 2 weken, eenmaal per maand of vier per jaar gegeven), zodat je samen kunt werken met het gezondheidszorgteam om de beste optie te vinden voor jouw naaste
 3. Hoe beoordeel je samen de voortgang om het meeste te halen uit de voordelen van de behandeling

Wees een bron van informatie

Als je een naaste bent van iemand met psychosegevoeligheid, kun je voor hem/haar een rol spelen bij het helpen innemen van de medicatie.  Jouw aanmoediging is echt belangrijk om medicatie te zien als een belangrijk deel van het beter worden, omdat stoppen met de medicatie of deze onregelmatig innemen de meest voorkomende reden voor terugval is.

Artist

Zorg dat je de tekenen en symptomen herkent

Mensen met psychosegevoeligheid kunnen het soms moeilijk vinden om het te erkennen dat zij zich niet goed voelen. Hen vragen hoe zij de medicatie vinden en of zij bijwerkingen ervaren kan het gemakkelijker maken om erachter te komen of er iets niet in orde is.  Als iemand met schizofrenie je vertelt dat hij/zij worstelt met de behandeling of als je symptomen begint op te merken, moedig hem/haar dan aan om met het behandelteam te spreken. Tot de waarschuwingstekens behoren:

 • Minder slapen en eten
 • Moeite om uit bed te komen
 • Omkeren van dag- & nachtritme
 • Zich niet kunnen concentreren
 • Ongebruikelijke ideeën of vreemd woordgebruik
 • Slechte persoonlijke hygiëne
 • Sociale terugtrekking
 • Gebrek aan belangstelling en motivatie bij dagelijkse activiteiten

Het is belangrijk om voorbereid te zijn voor het geval zich een psychotische episode voordoet. Blijf als dat gebeurt kalm, verminder het aantal afleidingen in de kamer en vergeet niet dat jouw vriend of familielid misschien angstig is door zijn/haar eigen gevoelens of verlies van controle. Je moet zo snel mogelijk professionele hulp zoeken, dus zorg dat je een lijst hebt van contactnummers en -adressen voor noodgevallen, inclusief de relevante contactinformatie van het behandelteam.

Gebruik een positieve benadering

Net als ieder ander moeten mensen met schizofrenie weten wanneer ze dingen goed doen. Een positieve benadering kan veel effectiever zijn dan een bekritiserende houding. Open spreken over zijn/haar aandoening en zorgen kan hem/haar ook helpen om zich gerespecteerd en gewaardeerd te voelen.

 

Referenties
PHNL/PSY/0917/0003d