Behandelingsmogelijkheden van psychoses

Psychosegevoeligheid is een aandoening die vaak langdurige behandeling vereist met behulp van antipsychotische medicatie.4,10 Er zijn veel verschillende medicaties beschikbaar om je symptomen onder controle te helpen houden, en de kans op een terugval te verminderen, elk met z’n voor- en nadelen. Je behandelteam moet informatie geven over elke behandeling, en de belangrijkste aspecten ervan samen met jou en je naasten bespreken. Op die manier kan je je behandelingsbeslissingen samen met je behandelteam nemen.

Artist

Soorten behandelingen

Hoewel medicatie zeer belangrijk is bij het onder controle houden van psychoses, zijn ook psychotherapie en psychosociale interventies geschikt als aanvullende behandelingen. 

Voorbeelden van de typen behandeling die kunnen worden besproken:

Medicatie

  • Dagelijkse orale antipsychotica*
  • Langwerkende antipsychotica, die om de twee weken, maandelijks of driemaandelijks kunnen worden toegediend.
  • Medicatie voor het aanpakken van mogelijke bijwerkingen van antipsychotica
  • Andere medicatie om je te helpen je aandoening onder controle te houden.

Psychotherapie

  • Revalidatie
  • Individuele psychotherapie
  • Cognitieve gedragstherapie
  • Familievoorlichting

*Sommige dagelijkse orale antipsychotica zijn verkrijgbaar met verlengde afgifte. (Dit wil zeggen dat de tabletten de werkzame stof langzaam afgeven waardoor de werkzame concentratie van het middel in het bloed veel langer constant blijft.)

Naast de officiele behandelopties van uw behandelteam zijn er ook enkele handige applicaties voor je mobiele telefoon. Deze kun je gratis downloaden en je helpen bij de omgang met psychosegevoeligheid. Een voorbeeld hiervan is de app TEMSTEM (Beschikbaar voor iPhone of Android). Overleg met je arts/hulpverlener of dit voor jou een goede optie is.

Als de psychische klachten sterk toenemen, kan besloten worden dat een opname noodzakelijk is. Meer informatie over vrijwillige en gedwongen opname vind je hier

“Alle opties moeten worden besproken en beslissingen over behandeling moeten samen worden genomen”

Bron: Psychosenet. Bezoek ook www.psychosenet.nl voor meer animaties en informatie.
Bekijk hier alle animaties

 

Referenties
PHNL/PSY/0917/0003b