Wat is hiv?

Infecties met hiv komt al meerdere decennia wereldwijd voor. Wanneer er geen behandeling voor hiv wordt gestart, is dat niet zonder gevolgen. We moeten dus eerst hiv begrijpen, voor we het kunnen bestrijden.

Wat is het verschil tussen hiv en aids? Hoe kun je aids voorkomen? Hoe wordt aids veroorzaakt? Hoe kan je het virus krijgen? Wat merk je van hiv? En wat zijn de symptomen van aids?

Het zijn allemaal vragen die je misschien zelf hebt. Dus leggen we dit allemaal voor je uit.

Hiv

Hiv staat voor humaan immunodeficiëntievirus; de naam van het virus dat verantwoordelijk is voor de ziekte aids. Hiv valt de witte bloedcellen aan, deze bloedcellen zijn essentieel om het lichaam te beschermen tegen ziektes.

Er bestaan twee soorten hiv: hiv-1 en hiv-2. Hiv-1 komt wereldwijd voor, dus ook in Nederland. Infecties met hiv-2 komen vooral voor bij mensen uit West-Afrika en ontwikkelen zich langzamer dan infecties met hiv-1.1

Hiv-positiviteit

Iemand die leeft met hiv is hiv-positief. Als een persoon hiv-positief is, betekent dat het lichaam geïnfecteerd is met hiv. Of je al dan niet hiv-positief bent, wordt bepaald aan de hand van een bloedonderzoek. Meestal wordt getest op de aanwezigheid van specifieke eiwitten.

Deze eiwitten worden antilichamen of antistoffen genoemd, en worden door het lichaam geproduceerd als reactie tegen virussen, zoals bijvoorbeeld hiv. Dus, als er hiv-antilichamen aanwezig zijn in je lichaam, kan er via bloedonderzoek vastgesteld worden of je bent geïnfecteerd met hiv.

 

Referenties
PHNL/HIV/0618/0007a

 

General Tags: