Wat is hepatitis C?

Hepatitis C is een aandoening die de lever aantast. Het is een veel voorkomend gezondheidsprobleem veroorzaakt door het hepatitis C-virus (HCV). Naar schatting 3% van de wereldbevolking (ongeveer 170 miljoen mensen) is geïnfecteerd met het hepatitis C-virus. Er worden elk jaar drie tot vier miljoen nieuwe gevallen van hepatitis C-infectie gemeld. Jaarlijks overlijden meer dan 350.000 mensen aan hepatitis C gerelateerde leverziekten.1

Meer informatie vindt u op www.stophepatitis-c.nl

Soorten hepatitis C virus

Er zijn verschillende soorten van het hepatitis C virus. Met een moeilijk woord noemen we dit genotypes.2 De genotypes komen in verschillende mate voor in verschillende werelddelen. Genotype 4  wordt bijvoorbeeld met name in het Midden-Oosten gezien en genotype 6 komt veel voor in Azië. In Europa en dus ook in Nederland komt genotype 1 het meeste voor. Kijk je in Nederland specifiek naar de groep die hepatitis C door injecterend drugsgebruik (IVDU) heeft opgelopen, dan komt genotype 3 daar relatief vaak voor. 

De verspreiding van de verschillende genotypes in de wereld3

Hepatitis C komt niet overal in de wereld even vaak voor. Met name in Azië en Afrika zijn relatief veel mensen besmet met dit virus. Binnen Europa komen ook verschillen voor: In Nederland komt hepatitis C weinig voor (zo’n 0,3% van de bevolking), maar in sommige landen van Europa is dit veel hoger. 

 
 

1 WHO fact sheet 164, 2012, http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs164/en/
2 Simmonds P, Phil.Trans. R. Soc. Lond. B. 2001;356:1013-1026
3Esteban J, et al. Journal of Hepatology 2008;48:148-162

 

 

 

 

 

Jouw beoordeling: Geen (3 Stemmen)

Meer weten over